There was an error in this gadget

Friday, July 29, 2011

Malaysia Kalah!!!

Malaysia
 VS
Singapura (import je lebih)

Itu yang x akan dapat aq lupakan setelah menghabiskan masa 90 minit menonton perlawanan Malaysia vs Singapura (sume family aq join tgok!)..rasa kecewa bila melihat pertahanan Malaysia agak kucar-kacir seperti perlawanan di Singapura minggu lepas..kerana terlalu ghairah di hadapan penonton sendiri membuatkan mereka terleka hinggakan x dapat menjaringkan gol di babak pertama..peluang keemasan hadir bila Safee melorong bola untuk Kunalan tapi gagal membolosi gawang Singapura (Safee, ko mmg t'baik mlm td.. =))..

Mohd Safee Mohd Sali

Memang x dapat dinafikan bahawa pemain Singapura dapat melakukan beberapa percubaan sehingga aq sendiri x senang duduk..(mana xnye, klu k'bykan p'main import)..kecekapan Apek mengagalkan setiap percubaan mereka sangat hebat (sepatotnya die harus men kat Singapura tempoh hari..hmm)..

Separuh masa kedua baru nampak pengawalan bola dari pemain kita dimana akhirnya kita menjaringkan gol menerusi Safee (wa respek lu brader!..hehe)..1-0 & kecekapan Apek kurang menjadi apabila gagal menyelamatkan gawang apabila bola yang di tanduk oleh Kuric berjaya di sepak oleh Shi Jiayi..1-1

Nasib menyebelahi kita apabila Apek dengan gaya Iker Casillas (goalkeeper Real Madrid) berjaya menghalang percubaan pemain mereka apabila berhadapan 1 on 1 setelah pertahanan kita yang longlai memberikan mereka membuat serangan..(klu x, 2-1..malu kalah tmpt sendiri beb..aishh!)

Khairul Fahmi Che Mat (Apek)

Iker Casillas
Apa2 pun, pujian harus diberikan oleh Safee & Apek kerana banyak membantu menaikkan semangat kepada pemain lain untuk bertarung..dan sokongan padu 85000 penyokong malam tadi memang mengamit memori yang x akan dapat mereka khususnya rakyat Malaysia lupakan..sekian!

p/s: dah mcm p'gulas sukan aq nie, tp nk bt cmne..ikutkan nak kutuk je cara p'mainan mereka..mmg lepas nie Rajagopal kena pakai p'main p'galaman (yg b'lwn dgn pasukan Chelsea)..

Monday, July 18, 2011

Juvana


DRAMA BAND


Babak pertama bermula saat ku terlihat mu
Waktu seakan terhenti terpinga mencari
Rasa yang takkan terungkap tak pernah ku alami
Cuba aku mengerti

(korus)
Teruja aku mengejar mu
Bermimpi memiliki mu
Tanpa perlu ku endahkan dunia, dunia
Biarkan ku terus berlari
Cuba merajai mimpi
Tiap bayang mu akan ku jejaki nanti

Oh…

Takkan ku menoleh lagi walau gelapnya hari
Ku yakin akan temui semuanya di sini
Walau ke mana kau pergi tetap akan ku cari
Ku tak akan berhenti

(ulang korus)

Oh…

(ulang korus)

Oh…


Sunday, July 17, 2011

Kenduri Rumah Atuk

Alhamdulillah, akhirnya b'akhir juga majlis kenduri di rumah atuk pada malam sabtu hari itu..ramai juga yang datang, x menang tanganlah orang katakan..tapi nak buat macam mana dah kami sekeluarga & keluarga yang terdiri daripada adik beradik umi pakat nak buat..memang meriah malam tu, paling best menu masakan memang berlainan sebab kali ini walid masak nasi briyani (sedap xsedap jgn katelah, cuba lah ti..time aq raya kot, mai la dtg umah..hehehe)..bila sebut pasal nasi briyani, aq la paling arif bab mengacau ini sebab dulu2 pon masa habis diploma, aq banyak menghabiskan masa dengan berkerja dengan Ami Hasan Al-Yahya (kawan baik walid)..masak bila ada ustaz datang office atau permintaan untuk majlis ilmu di hauzah Ukay..mesti ramai x tau kan??? hehehe..apa2 pon, memang mandi peluh la juga masa nak mengacau (kacau makan masa 30 minit tnpa henti)..sudah mengunakan kayu untuk membakar (ikut tradisional tuh..hehehe), mana tidaknya kalau peluh tumpah ke baju..hahaha..sori ye untuk tatapan post kali ini pendek sahaja..maklumlah, aq dah nak mula sambung belajar balik setelah 2 bulan cuti (cutiku untuk men bola je..huhuhu)..gambar2 ini sahaja yang sempat di ambil (x sempat sbb byk periuk kena di kacau..hohoho)..

ayam di bubuh dengan tepung

ade lagi seratus lebih ketul untuk di goreng..huhuhu

ayam di bubuh dengan kunyit

Klon Mia Sara..anak paktih..comel + putih tau (kamera aq nie bt hal laa, pic pudar)..

p/s: lupa nak bagitau, adik aq time tu baru habis main futsal..dapat tempat ke-4 (kata terer men futsal, piraah!..hehehe)


Sunday, July 10, 2011

Ketahui Personaliti Mengikut Jenis Darah: A, B, AB atau O?

Ramai memperkatakan tentang cara mengenal personaliti, dan terkini, masyarakat Jepun melalui agensi cari jodohnya menggunakan teknik mengenal pasti personaliti mengikut jenis darah. Personaliti melalui jenis darah kedengaran agak pelik? Mari sama-sama kita lihat.
Click this bar to view the full image.
KOgKSH banner Ketahui Personaliti Mengikut Jenis Darah: A, B, AB atau O?
1) Jenis Darah A adalah Petani (Farmers)
Mereka berdarah A adalah golongan yang pemalu tetapi mementingkan kesempurnaan dalam senyap. Mereka sangat bertimbang rasa terhadap orang lain dan tidak pandai menipu. Mereka setia dengan kawan dan rakan sekerja. Mereka boleh menjadi perahsia, kuat, tetapi jarang sekali berkongsi perasaan mereka. Mereka ini sukar dipuaskan dan serius dalam hidup.

Peribadi Asas:
Berhati hati dalam membuat keputusan, sentiasa memastikan sesuatu jelas melalui kontrak, terlalu mementingkan undang-undang sosial kehidupan.

Kadar Toleransi:
Toleransi tinggi dengan kerja-kerja fizikal dan berulang, tidak mampu menerima perubahan dengan mudah, hilang minat pada satu-satu hobi dengan mudah.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Terlalu mencuba untuk melupakan masa lampau, sikap pesimis terhadap masa hadapan.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Boleh berpura-pura membuat muka tenang walaupun hakikatnya sedang marah, memerlukan masa yang lama untuk pulih jika dilukai, sensitif kepada pandangan orang lain.

Bagaimana mereka bekerja:
Menguruskan satu perkara sahaja dalam satu masa, membezakan antara kerja dan peribadi, sangat bertanggungjawab, terdorong untuk memilih hobi yang membantu mereka menenangkan perasaan.

2) Jenis Darah B adalah Pemburu (Hunters)
Mereka berdarah B adalah golongan yang periang, memiliki semangat dan aura personaliti yang kuat dan tersendiri. Dalam waktu yang sama, mereka tidak menghiraukan apa orang lain fikir tentang mereka dan liar. Mereka boleh menjadi sangat lemah, pemalas dan kurang sabar. Namun, mereka juga sangat bersungguh-sungguh (passionate) dengan apa yang mereka mahukan.

Peribadi Asas:
Pantas membuat keputusan, boleh menjadi sangat fleksibel, tidak kisah pada peraturan, menghormati penemuan sains dan perkara praktikal.

Kadar Toleransi:
Mengekalkan sepenuh minat pada apa yang mereka lakukan, kelihatan tidak sabar, tidak sukakan kerja yang berulang.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Sukar melupakan hubungan terkini tetapi mudah melupakan kenangan masa silam.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Seorang yang ‘expressive’, ‘cool’ dan bersifat objektif, walaupun selalu bergurau tetapi boleh menjadi sangat pemalu, cepat menukar ‘mood’ seperti cuaca, tidak boleh berhenti merungut apabila mereka kecewa.

Bagaimana mereka bekerja:
Kreatif dan memiliki idea baru, tidak boleh membezakan kerja dan hobi,sukar menerima arahan, tidak gentar mencadangkan perubahan yang inovatif dan tidak takutkan kritikan.

3) Jenis Darah AB adalah Ahli Kemanusiaan (Humanists)
Mereka sukar dimengerti, gemar menjauhkan diri, selalu menggunakan logik daripada mengikut gerak hati. Selain itu, AB sangat bagus menguruskan kewangan, walaupun berfungsi sebagai pendamai, kadang kala AB bersikap talam dua muka.

Peribadi Asas:
Sangat praktikal, bagus dalam menganalisa, memberikan kritikan yang membina, sukar membuat keputusan untuk perkara penting.

Kadar Toleransi:
Cuba untuk menjadi rajin, kelihatan kurang sabar.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Sangat sentimental tentang masa silam, lebih risau tentang masalah semasa berbanding perkara lain.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Berjiwa sentimental, selalunya ‘cool’ dan ‘steady’, tetapi boleh berasa sangat kecewa dengan masalah semasa yang tidak diselesaikan, boleh menjadi ‘moody’ sekelip mata.

Bagaimana mereka bekerja:
Boleh menguruskan bidang kerja yang luas, menghargai kerja keras, cepat memahami, tidak terlalu bertanggungjawab, tidak mampu membuat ‘follow up’ sebelum projek kerja diselesaikan.

4) Jenis Darah O Adalah pejuang (Warriors).
Mereka ‘outgoing’, ‘expressive’, dan ‘passionate’. O sangat bermotivasi dan mempunyai ciri pemimpin semulajadi. Dikurniakan rasa kewujudan yang kuat, tidak takut untuk mengambil risiko jika mereka yakin mereka akan menang, seorang ahli sukan semulajadi.

Peribadi Asas:
Memastikan objektif jelas, sangat yakin dengan diri, jujur, optimis dan bertenaga.

Kadar Toleransi:
Kekuatan dan kecekalan bergantung kepada matlamat mereka, mudah mengalah jika kerja dirasakan sia-sia.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Positif tentang masa lampau, oleh itu tidak menyesali masa silam, mencari kestabilan kewangan di masa hadapan.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Selalunya bersikap tenang, sensitif dengan keikhlasan, memberikan pandangan terbuka dengan jujur secara terus.

Bagaimana mereka bekerja:
Keupayaan menumpukan perhatian bergantung pada keadaan, biasanya lebih gemar memimpin, boleh mengabaikan perkara terperinci.

p/s: Jadi apa jenis darah anda? Penerangan yang betul ataupun tidak? Kongsikan di sini! Paling sedih sapa yang tak tahu jenis darah sendiri.

Friday, July 8, 2011

Open Your Eyes




By: Maher Zain


Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony


Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..


We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..
Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: 
Awakening Records 2009

Wednesday, July 6, 2011

Jalan-Jalan Cari Hospital

(ingat nak buat rumah la blkg hospital tu, cmne? dekat skit kan..hahaha)
Hari b'ganti hari, sampai nak masuk sem baru hampir tiba (syukur, result gua gempak laa..hihihi)..nak pergi hospital x tau la bila (dah hari2 men bola, hehehe)..lepas b'tarung peluh (mcm nyawa m'lyg plak..hohoho) kat klinik Batu Arang selama 4 jam dengan Naim (Puyol Impak 3, gua latih die tuh!) pada hari isnin yang lalu untuk m'gambil surat jumpa pakar dermatologi (kulit)..akhirnya dapat juga luangkan masa pada hari ini dengan kawan baik aq, Syazwan (Nani Impak 3, gua xminat Nani der...)..itupun pukul 9 baru b'tolak (lepas bekfes kat medan)..p'jalanan yang m'gambil masa selama 30 minit (klu bw R1, confirm 15 minit) selamat sampai juga di HSB (nak tau, lu pikir la sendiri..hahaha)..dengan b'bekal surat & ubat, kami m'jajau (murid2, mknanye m'cari ye.. =) )..tension juga la bila abang di kaunter p'tanyaan b'kata, "abg dh salah tmpat nie, nie kaunter kecemasan..sptotnya kat klinik pakar sungai buloh"..tanyaku balik, "katne tmpat tu?"..dia pun m'jawab (budget mcm betol je, hampeh!!!), "abg nampak traffic light, amik kiri.."..setelah habis p'bualaan, kami pun b'gegas ke sana..

Sampai di klinik (m'jajau juga cari parking, mcm kat hospital tu gak..haissh), kami terus ke kaunter p'daftaran.."Kak, nak buat appointment ngan doktor?", kataku..dia m'jawab, "Kamu isi nama, ic, alamat & no.tepon..dlm mase 2 mggu dtg ye.."..(maknanye, aq dh dftr sem baru..aiyaaa!)..baru hendak b'edar, akak lagi seorang m'nahan kami & b'kata, "Nie bukan kat sini dik, kat hospital tu juga..kena naik tgkt 2, cari klinik dermatologi", katanya..t'ingat kata2 abang di hospital itu, di kepalaku ini lah ayatnya (@#$%^&>", kuang asam pnye brader tu..baget bleh bace tulisan dktor plak, kang ado yg keno bako nie..haisshh)..lega dengan penjelasan akak itu, kami b'gegas ke hospital balik..

Di hospital, selepas di beritahu oleh akak guard di kaunter utama, kami b'jumpa dengan nurse/doktor (aq xtau pakaian formal dorg..hahaha) untuk buat temujanji (bukan dating tau..hihi).."Kamu nak ape?", katanya.."Saya ada surat untuk jumpa dengan pakar", kataku..selepas habis b'bual, kami pun balik (xkan lepak kat hospital usha awek, huhu)..balik pun sebab hendak ambil adik di sekolah (abg mithali katakan.. =p )

p/s: temujanji pada 19/7 nie (hari kedua aq masuk blaja), klu x nurse/doktor tu nak bg 13/9 (orang demam raya lagi la..hihi)

Sunday, July 3, 2011

Malaysia Boleh!!!

tension tol aq, baru tadi nak post..nak justified ayat punya pasal, terus t'tekan butang edit post (cisdel, !@#$%^&*)..apa2 pon referee untuk match tadi memang berat sebelah (ntah2 mmg betul berat die mmg sebelah je..hahahaha)..tapi gol Malaysia memang terbaik la..freekick masyuuuk!!! PERCAYALAHHHH (dah macam nyanyi lagu CT la plak, hohoho)..maap x dapat post banyak2, aq tension la sebaba tadi dah tulis panjang (dah mcm nak buat karangan SPM, hahaha)..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...